Tuinaanleg en
Tuinonderhoud in Joure Friesland

Contact

Aanleg

Vaak denkt men dat een hovenier zich uitsluitend bezighoudt met aanplanten, gras maaien en schoffelen. Vroeger was dat wel zo, maar tegenwoordig zijn veel hoveniers (in ieder geval de hoveniers van Friehof) gediplomeerde vakmensen met jarenlange praktijkervaring. Of het nu gaat om grondbewerking, het plaatsen van een beschoeiing of schutting, het maken van een vlonder of het leggen van sierbestrating, bij de aanleg van een tuin gaan de vakmensen van Friehof Hoveniers doordacht aan de slag. Wij beschikken over de juiste werktuigen en gereedschappen om de klus perfect te klaren. De materialen die wij gebruiken zijn steeds van een optimale kwaliteit en wij staan borg voor de vakkundige verwerking ervan.

Beplanting

De beplanting vormt de levende aankleding van uw tuin. Ten aanzien van bloeiende planten is het onder andere van belang om te letten op de bloeitijd. Zo is het mogelijk om ervoor te zorgen dat er zowel in het voorjaar, de zomer als in het najaar iets bloeit in uw tuin. Is het van belang dat de tuin ook in de wintermaanden aantrekkelijk is, dan moet er voldoende wintergroene beplanting worden aangeplant. Een combinatie van bloeiende en wintergroene planten zorgt ervoor dat uw tuin het gehele jaar aantrekkelijk is. Een juiste beplantingskeuze zorgt ervoor dat u meer plezier aan uw tuin beleeft. De beplantingskeuze wordt vastgelegd in een beplantingsplan zoals bij het ontwerp van de tuin reeds is beschreven.

Boomverzorging

Voor een boom die in de natuur groeit is snoeiwerk vaak niet noodzakelijk. Voor bomen die bij ons in de tuinen groeien is dit een ander verhaal. Deze hebben vaak te weinig ruimte, staan niet meer veilig of brengen overlast aan uzelf of de buren. Het snoeien van bomen is een werk voor ervaren boomverzorgers. Friehof Hoveniers is gespecialiseerd in begeleidingssnoei, onderhoudssnoei, kronen uitlichten, kronen innemen, het kandelaberen en het verwijderen van bomen. Ook zijn wij zeer ervaren in het snoeien van fruitbomen. Het snoeiwerk bij Friehof Hoveniers gebeurt meestal met klimtechnieken en soms met een hoogwerker.

Onderhoud

Naast het aanleggen van een tuin is het onderhoud van groot belang om jarenlang van een mooie tuin te kunnen genieten. Naast het reguliere onderhoud van snoeien en hagen knippen, kunt u ook kiezen voor een onderhoudsabonnement voor tuinen waar frequent onderhoud noodzakelijk is. Het onderhoudsabonnement is specifiek gericht op uw tuinwensen en op noodzakelijk onderhoud. Hiervoor geldt een vaste aanneemsom per jaar. Dit is een beheersbaar bedrag dat u, mocht u dat willen, in termijnen kunt betalen.

Ook kunt u kiezen voor onderhoud in de vorm van een seizoensbeurt, zoals een winter-, voorjaars-, zomer- of een najaarsbeurt. Bij Friehof kunt u niet alleen terecht voor de verzorging, het onderhoud en de verfraaiing van bomen, maar ook het rooien van bomen op moeilijke plaatsen behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast is het onderhoud van fruitbomen een zaak die niet iedereen in de vingers heeft. Vormsnoei en de snoei om meer fruitopbrengst te bewerkstelligen: het zijn klussen die u beter aan de vakmensen van Friehof kunt overlaten.

Bestrating

Een belangrijk aspect van de tuin is de bestrating. De bestrating is van grote invloed op de sfeer in uw tuin. Een donkere bestrating maakt de tuin somberder en een lichte bestrating zonniger. Afhankelijk van het gewenste effect volgt hieruit de kleur van de bestrating. Daarnaast is het type materiaal van belang. Zo is er een verschil tussen kleurecht materiaal (bijvoorbeeld gebakken stenen) en niet-kleurecht materiaal (bijvoorbeeld betonstenen). Kleurecht materiaal is wat duurder in aanschaf, maar door de kleurechtheid en de uitstraling die het heeft, is het gebruik ervan toch zeker het overwegen waard.

Bij de aanleg van de bestrating dient met vele aspecten rekening gehouden te worden: de dikte van het zandbed, het verdichten van de ondergrond, het zogenaamde afschot en de opsluiting van de bestrating. Naast het advies voor het type materiaal kunnen wij u ook van dienst zijn bij de levering van het materiaal en de aanleg van de bestrating.

Vlonders

Wie wil er nou niet een mooie vlonder aan de kant van het water of bij de vijver? Een mooie vlonder brengt sfeer in uw tuin en dat maakt deze nog aantrekkelijker. Meestal kiezen wij voor kwaliteit en maken wij de vlonders van hardhout. Doordat hardhout een duurzaam materiaal is, garandeert het jarenlang plezier. Zeker wanneer u het hardhout een keer per jaar in een speciale olie zet, behoudt het lang zijn mooie kleur en vergrijst het minder snel. De constructie is van essentieel belang voor de levensduur van uw vlonder. U kunt er van op aan dat, als Friehof Hoveniers uw vlonder maakt, u jarenlang van uw vlonder kunt genieten.